0212 222 25 38 Talatpaşa Akçalı Sk. No:4 Pk-34400 Kağıthane / İSTANBUL 09:00 - 18:00
IMG-LOGO
Ana Sayfa / Duyurular / B SINIFI DİRESİYON SINAVI VE SONRASI

B SINIFI DİRESİYON SINAVI VE SONRASI

Direksiyon Sınav Uygulama Alanından (Hamidiye Mah. Anadolu Cad.) veya Yakınından Geçen Halk Otobüslerini İETT Sayfasından Görebilirsiniz. 

Okmeydanı, Talatpaşa Mahallesinden gelecek adaylar için  50D ve 41ST Halk Otobüsleri Eğitim Alanına En Yakın Geçen Ulaşım Araçlarıdır.


50 D OTOBÜSÜNDEN SEYRANTEPE KAVŞAK DURAĞI NDA inip karşınızdaki köprüden geçerek eğitim alanına ulaşabilirsiniz.


41ST OTOBÜSÜNDE CENDERE CADDESİ DURAĞI  NDA inip ışıklardan karşıya geçtikten sonra kaldırımı bırakmadan ADİL IŞIK Binasının yanından Başak Konutları Tabelasını takip ederek köprüyü geçerek eğitim alanına ulaşabilirsiniz.

 
Akan Trafikte Kendini Yeterli Görmeyip Direksiyon Derslerine Devam Etmek İsteyen Sürücü Adayları Ücretini Ödemek Koşuluyla Ek Ders Alabilirler.

Sınava gelirken KİMLİĞİNİZİ MUHAKKAK YANINIZDA BULUNDURMANIZ gerekmektedir. Kimliği yanında olmayan aday SINAVA ALINMAZ. Sınav saatinizden en az 30 dk. önce sınav başlangıç noktasında hazır bulunmaya gayret edin. Sınav saatinize 1dk geç kalmanız halinde sınavınız sonlandırılır.

35 dakika süren uygulama sınavı araç tanıtım ve sürüş becerisi olarak iki aşamadan oluşmaktadır. ilk aşamada;


1) Kaputu Açıp; Aküyü, Silecek Suyu Koyma Yerini, Motor Yağı ve Motor Soğutma Suyu Koyma Yerini göstermeniz istenir



2) Bagajı   Açıp; Kriko, Bijon Anahtarı, Reflektör, İlk yardım Çantası ve Stepneyi göstermeniz istenir

3) Araç   İçinde; Km ve Devir göstergesi ile Hararet, Yakıt, Yağ ve Şarj göstergelerinin hangi durumlarda tehlike ifade ettiklerini söylemeniz istenir

4) Direksiyonun Solunda Bulunan Sinyal ve Far Kolunda Sağa ve Sola Sinyal Verip Kapatmanız ve Farları Açıp Kapatmanız İstenir

5) Direksiyonun Sağında Bulunan Silecek Koluyla Ön Ve Arka Silecekleri Camlara Su vererek Açıp Kapatmanız İstenir



6) Aracın Kaç Vites Olduğu, Arka Cam Rezistans Düğmesinin Nerede Olduğu ve Pedalların Yerlerini İsimlerini Söyleyerek Göstermeniz İstenir


2. aşama olan sürüş aşamasında Uygulama Sınavını Yapan Komisyonlar Genel Olarak Adayı Altı Temel Üzerinde Değerlendirirler.

1) İlk Kalkışlarda Stop Ettirmeden Aracı Yavaş ve Kontrollü Bir Şekilde Yola Çıkarabilmek ( Hareket etmeden el freninizi indirdiğinizden ve sinyal verdiğinizden emin olun )

2) Şerit İhlali Yapmamak ve Şerit Değiştirmek İstendiğinde Sinyalleri Geçişe Başlamadan Önce Doğru Zamanda Vermek

( Sinyal arkadaki araca ben bulunduğum şeridi değiştirmek istiyorum demektir. Şeridinizi değiştirmeyecekseniz sinyal vermeniz gerekmez.)

3) Virajlara, Kavşaklara Yavaşlayarak Girmek ve Kavşaktan Dönüş Yapılacaksa En Az 30m Öncesinde Sinyal Vermek

( Kavşaklara giderken tıpkı kırmızı ışık gördüğünüzde ne yapıyorsanız o şekilde hareket edin )

4) Paralel ve L Park Uygulamalarında Belirlenen Sınırları İhlal Etmemek ve Park için Konulan Dubalara veya Kaldırıma Arabayı Değdirmemek
    

L PARK

* Pozisyonunuzu alıp park etmek için vitesi geri (R) aldığınızda PARK bölgesine tek seferde girişi yapıp parkı tamamlamanız gerekmektedir.

** Dubalara dokunmak veya L Park sınır çizgilerine lastiğin temas etmesi durumunda sınavınız sonlandırılır. 

** Başarılı yapılan park sonrası tek seferde çıkış yapamamışsanız dilediğiniz kadar ileri ve geri manevra yaparak çıkış yapabilirsiniz; yeter ki dubalara temas etmeyin.


*** Dikkat edilmesi gereken en önemli husus L PARK KORİDORUNU ORTALAYARAK ilerlemektir.  ( pozisyon alma ) 



PARALEL PARK

* Pozisyonunuzu alıp park etmek için vitesi geri (R) aldığınızda PARK bölgesine tek seferde girişi yapıp 50cm çizgisine sağ iki tekerleğinizde

TEMAS EDECEK ŞEKİLDE paralel parkı tamamlamanız gerekmektedir.

* Ancak 4. resimdeki hale geldiğinizde 50cm çizgisine değmiyorsanız veya arka tekerleğinizin kaldırıma değeceğini düşünüyorsanız "bir ileri ve bir geri manevra hakkınız" bulunmaktadır.

İhtiyaç halinde bu hakkınızı MUHAKKAK KULLANARAK  parkınızı tamamlamalısınız.


** Dubalara dokunduğunuzda, 50cm çizgisine giremediğinizde veya kaldırıma değdiğinizde sınavınız sonlandırılır. 

** Başarılı yapılan park sonrası tek seferde çıkış yapamamışsanız dilediğiniz kadar ileri ve geri manevra yaparak çıkış yapabilirsiniz; yeter ki dubalara

temas etmeyin.




5) Geri Gelirken Arabayı Kaldırıma Değdirmemek veya Akan Trafiğe Yönelmeden Kaldırıma Paralel Olarak 25 m Gelebilmek

25  METRE GERİ GİTME

4 Metre aralığı bulunan sarı çizgiler arasından 25m geri gidebilmeniz gerekmektedir. Geri gidiş esnasında kaldırımı göreceğiniz sağ aynayı kullanmanız faydanıza olacaktır. Eğer geri giderken aracınızın kaldırıma yaklaştığını hissediyorsanız kaldırımın tersine; kaldırımdan uzaklaştığını hissediyorsanız kaldırım tarafına hafifçe direksiyonu çevirmeli yeterli mesafe oluştuğunda tekrar direksiyonu düzlemeniz gerekmektedir.

( Derslerinizi ezber değil öğrenme odaklı gerçekleştirin lütfen )  


6) Trafik ışıklarına Yeşilden Sonra Sarı Yandığında Doğru Zamanda Yavaşlamak ve Kırmızı Işıkta Geçmemek
7) 
Seyir halindeyken okul/
yaya geçitlerinden geçmekte olan veya geçmek için bekleyen yaya varsa durup yol verildikten sonra yola devam etmek

Adayın direksiyon sınavına girebilmesi için kurs ücretinin tamamını ödemiş olması gerekir. Direksiyon Sınavına ilk kez giren adaylar 2024 yılı son çeyreği için 750TL tutarındaki sınav harcını KURS MÜDÜRLÜĞÜNE elden veya KURS' un belirlediği aşağıda verilen hesaba yatırabilirler.


Sınavdan kalan sürücü adayı yönetmelik gereği 2 ders alarak bir sonraki sınava girebilir. 2 ders ücreti ve sınav harcı toplamı  2024 yılı için 2500TL dir.

DİKKAT! Direksiyon sınavına bir kez giren adayın 4 direksiyon hakkı başlamış olur. Sonrasında yapılacak herhangi bir direksiyon sınavına girmediği taktirde 1 (bir) hakkını daha yitirmiş olur. Esınavda başarılı olan aday en geç 90 gün içinde Direksiyon Uygulama Sınavına girmesi gerekir. 90 gün içinde sınava girmeyen adayın direksiyon sınav hakları başlamış olur ve girmediği her sınav için bir hakkını kaybeder. Bu sürenin takibi adayın sorumluluğundadır.

Hastalık nedeniyle direksiyon uygulama sınavına giremediğiniz taktirde varsa raporunuzu 3 (üç) iş günü içinde kursunuza ibraz edebilirseniz hakkınız yanmamış olur. Bu işlem her aday için yalnızca bir kere uygulanabilir. Bu durumda giremediğiniz sınava yatırdığınız harcınız yanar ancak sınav hakkınızı korumuş olursunuz.


SINAV GÜZERGAHI




Direksiyon Sınavını Geçtikten EHLİYET HARCINIZI devlete ödeyerek en erken ilk iş gününden sonra dosyanızı kursumuzdan teslim alıp NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDEN aldığınız randevunuza gidebilirsiniz.

Dosyanızı Kursunuzdan Teslim Aldıktan Sonra 2 YIL İçinde ( Sınav Tarihi Başlangıç Alınır ) Sürücü Belgesine Dönüştürmeniz Gerekmektedir. Sınavı geçtiğiniz tarihten itibaren 2 YIL İçinde ehliyet harcınızı yatırmaz ve ehliyet başvurusu yapmazsanız Ehliyet Alma hakkınızı kaybediyorsunuz.

Devlet Bankalarına Sürücü Belgesi Harcını (Ödeme İşlemleri - Vergi/Resmi Kurum Ödemeleri - Sürücü Belgesi Tahsilatları - İlk Başvuru) adımlarıyla yatırabilirsiniz  (2024 Yılı İçin 
İLK KEZ EHLLİYET ALIYORSANIZ B Sınıfı Harç Bedeli 5.165,45TL ),


T.C. Ziraat Bankası A.Ş. üzerinden yapılan ödeme tek kalemde tahsil edilir ve vezneye ayrıca bir tutar ödenmez. Bu durum işlem kolaylığı sağladığından adaylar tarafından daha sık tercih edilir.

Sonra Nüfus Müdürlüklerinden Randevu Alarak Sürücü Belgenize Sahip Olursunuz. Nüfus Müdürlüğü' ne ayrıca bir bedel ödenmez.

Kurs Taksidinizi Kredi Kartı ile Hemen Ödemek İster misiniz ?